Lægemiddel mod CGRP viser god effekt i sammenligning

Publiceret
Et internationalt studie har for første gang sammenlignet effekten af erenumab (et lægemiddel mod CGRP) med de lægemidler, som er standardbehandling til forebyggelse af migræne.

Med introduktionen af lægemidler mod CGRP for et par år siden, skete der et nybrud i den forebyggende behandling mod migræne. Nu blev det muligt at forebygge migræne med medicin, der var specifikt udviklet til at behandle migræne.

Hidtil har forebyggende behandling af migræne foregået med såkaldt ikke-specifik medicin. Det er blandt andet lægemidler til behandling af epilepsi og forhøjet blodtryk, der har vist sig også at virke forebyggende på migræne. Disse midler er derfor blevet standardbehandling til forebyggelse af migræne.

Halvering af antal dage med migræne

Nu har et internationalt studie med data fra 17 lande sammenlignet et af de nye lægemidler mod CGRP (erenumab) med de standardbehandlinger, man bruger til forebyggelse af migræne. Forskerne ville se, hvor mange patienter kunne opnå en halvering i antallet af dage med migræne med de forskellige behandlinger. Resultaterne var overbevisende:

Flere end halvdelen (56,2 procent) af de forsøgsdeltagere, der fik erenumab, opnåede en halvering. I gruppen, der fik forebyggende standardbehandling, var det kun 1 ud af 6 (16,8 procent), der opnåede samme effekt.

Kun få patienter skiftede fra erenumab-behandling

”Jeg havde ikke forventet, at forskellen ville være så stor. Vores resultater viser, at behandling med erenumab er markant mere effektiv end den behandling, der er standard i dag,” fortæller læge, ph.d. Patricia Pozo-Rosich fra Universitetshospitalet i Barcelona, Spanien, som er førsteforfatter på studiet.

Hun peger også på, at stort set ingen (2,2 procent) af de forsøgsdeltagere, der fik erenumab, skiftede behandling i løbet af det år, studiet varede. I gruppen der fik standardbehandling stoppede 1 ud af 3 (34,6 procent) behandlingen:

”Dem, der fik erenumab, var langt mere tilfredse med behandlingen og mente, den havde påvirket deres liv positivt. Det tyder på, at en del patienter kan opnå bedre behandling og højere livskvalitet, hvis de blev behandlet med lægemidler mod CGRP tidligere i deres forløb,” forklarer Patricia Pozo-Rosich.

Lovende resultater, men studiet har begrænsninger

Studiet har dog også begrænsninger:

En af begrænsningerne er, at forskerne sammenlignede resultaterne for ét lægemiddel med de samlede resultater for flere forskellige lægemidler. Hvis der i stedet var blevet sammenlignet med

blot én enkelt type standardbehandling, ville det gøre resultaterne mere enkle og entydige.  

Begrænsningen opstår fordi, der ikke er en fælles international vejledning for forebyggende migrænebehandling. Derfor er der forskel fra land til land på hvilke typer medicin og hvilken dosis, man bruger til forebyggende standardbehandling. Samtidig har lægerne på de 84 klinikker, der deltog, behandlet forsøgsdeltagerne efter den lokale kliniske praksis og den enkelte patients behov.

Derfor er der behov for mere detaljerede studier, der undersøger langtidseffekterne ved behandlingen, inkluderer andre lægemidler mod CGRP end erenumab og sammenligner effekten af lægemidlerne mod CGRP op mod effekten af de enkelte forebyggende standardbehandlinger.

”Det er et spændende studie. Men der er brug for flere systematiske afprøvning af de nye behandlinger mod hvert af de forebyggende standardbehandlinger. Det skal gerne være studier, hvor man rekrutterer patienter, der endnu ikke har prøvet forebyggende behandling. Sådan en sammenligning af effekt og bivirkninger vil være værdifuld, når man skal tage stilling til, hvilke behandlinger skal være første, andet og tredjevalg”, siger professor Messoud Ashina, der er leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine.

Kort om studiet

Forskerne undersøgte, om der er forskel i effekten af forebyggende behandling med erenumab (et lægemiddel mod CGRP) og de forebyggende standardbehandlinger.

Studiet er gennemført på 84 klinikker fordelt på 17 lande. Ingen danske klinikker deltog i studiet.

621 voksne med migræne deltog i studiet. Forsøgsdeltagerne havde episodisk migræne med gennemsnitlig 4-14 migrænedage per måned og havde alle tidligere afprøvet forebyggende behandling uden succes.

Forsøgsdeltagerne blev fordelt tilfældigt i to grupper, som fik enten erenumab (413 deltagere) eller standardbehandling (208 deltagere).