Spørgsmål og svar om at deltage i hovedpineforskning

Spørgsmål og svar om at deltage i hovedpineforskning

Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup er en af verdens største, specialiserede hovedpineklinikker. Ved siden af behandlingen foregår rigtig meget forskning. Vi har spurgt nogle af de ansvarlige, hvordan det foregår, når man deltager i et forsøg.

Dansk forskning i hovedpine og migræne er i front. Førerpositionen skyldes i høj grad, at danske forskere har stor ekspertise i at gennemføre sikre og kontrollerede forsøg med personer med hovedpine. Det har bidraget afgørende til forståelsen af hovedpinesygdomme og medvirket til udvikling af nye behandlinger.

Forudsætningen for deres arbejde er dog, at mange danskere gerne vil deltage i hovedpineforskningen som forsøgspersoner.

Det gælder både personer med og uden hovedpine.

Ofte stillede spørgsmål

Hvis man overvejer at deltage i forskningen, kan der være mange spørgsmål om, hvordan det foregår, og hvilke rettigheder man har.

Få svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål herunder:

Der findes overordnet to typer forsøg, man kan deltage i:

Afprøvning af lægemidler

Lægemiddelforsøg kan have forskellige formål. Det kan være, at man skal være med til at afprøve helt nye lægemidler, som endnu ikke kommet på markedet. Det kan også være forsøg, der skal gøre brugen af kendte lægemidler bedre ved for eksempel at afprøve forskellige doser eller tablettyper.

Provokationsforsøg

I provokationsforsøg  tester man, om noget kan fremprovokere hovedpine hos forsøgspersoner. Hvis et stof, der testes, giver forsøgsdeltagerne hovedpine, formodes det at spille en rolle i den underliggende årsag til hovedpinen. Det er en viden, der kan medvirke til at udvikle nye behandlinger mod hovedpinesygdomme.

Deltager man i sådan et forsøg, skal man være forberedt på, at man kan komme til at få hovedpine. Disse forsøg foregår altid i kontrollerede rammer, hvor der er sundhedsfagligt personale til stede.