Tal og statistik

Tal og statistik

Næsten alle oplever at have hovedpine. For de fleste er det en forbigående gene, men for mange udgør det en vedvarende og belastende sygdom i store dele af livet.

Der findes mere end 200 forskellige typer hovedpine hver med sine særlige kendetegn og udfordringer.

De mest udbredte typer hovedpine er

Det er meget almindeligt, at den samme person har  flere typer hovedpine. For eksempel ses medicinoverforbrugshovedpine stort set kun hos personer, der i forvejen har en anden hovedpinesygdom, og personer der har migræne, har ofte også spændingshovedpine (omtrent 80%).

Der er derfor et overlap på tværs af hovedpinetyperne i tabellen nedenfor, og estimaterne kan ikke lægges sammen til et totalantal.

Hovedpine hos voksne

Antal voksne (16-64 år)
Hovedpinetype Estimeret antal 1 års forekomst
Spændingshovedpine (min. 30 dage per år) Omtrent 1.240.000 Omtrent 31%
Migræne Mindst 400.000 Mindst 10%
Medicinoverforbrugshovedpine Omtrent 80.000 Omtrent 2%

De estimerede antal er beregnet ud fra en population på 4 mio. personer i aldersgruppen 16-64 år.

Hovedpine hos børn og unge

Spændingshovedpine og migræne de hyppigste hovedpinesygdomme hos børn og unge. Ligesom hos voksne kan det samme barn eller ung også have flere typer hovedpine. 

Over de seneste årtier er der sket en markant stigning i forbruget af smertestillende medicin blandt 11-15-årige.

Læs mere om hovedpine blandt børn og unge

Der er derfor et overlap på tværs af hovedpinetyperne i tabellen nedenfor, og estimaterne kan ikke lægges sammen til et totalantal.

Antal børn (6-17 år)
Hovedpinetype Estimeret antal 1 års forekomst
Spændingshovedpine Omkring 55.000 Omkring 7%
Migræne Mindst 55.000  Mindst 7%
Medicinoverforbrugshovedpine Op til 8.000 Op til 1%

De estimerede antal er beregnet ud fra en population på omtrent 800.000 personer i aldersgruppen 6-17 år.

Samfundsmæssige omkostninger

Der findes ikke opgørelser over de samfundsmæssige omkostninger ved hovedpine generelt. Der findes dog både nationale og internationale opgørelser for migræne specifikt.

Den gennemsnitlige samfundsmæssige omkostning ved migræne er mellem 4.000 til 9.000 kr. per person årligt. Det svarer til 1,6 til 3,6 mia. kroner årligt.

Udover tabt produktivitet medfører migræne også andre konsekvenser, der normalvis ikke indgår i beregninger af samfundsøkonomiske omkostninger. Det er f.eks. kompromiser i livsvalg, forringede karrieremuligheder, påvirkning af familieliv og relationer og øget risiko for følgelidelser.

Ifølge publikationen Sygdomsbyrden i Danmark – sygdomme fra Statens Institut for Folkesundhed i 2015 er migræne årsag til 14% af alle sygedage blandt erhvervsaktive.