Ny dansk forskning: Forebyggende lægemiddel mod CGRP hjælper ikke på trigeminusneuralgi
Det nye lægemiddel mod CGRP med det aktive stof erenumab er effektivt mod migræne. Siden migræne nogle gange aktiverer de samme nerver som trigeminusneuralgi, har forskere afprøvet lægemidlet i håb om, at det ikke kun er migrænepatienter, der kan nyde godt af den nye form for behandling.
Det nye studie fra Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup viser dog, at lægemidlet mod CGRP med det aktive stof erenumab ikke er virksomt mod trigeminusneuralgi.
Studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Lancet Neurology.
Klart resultat
“Desværre virker medicinen ikke mod trigeminusneuralgi. Det var et meget klart negativt resultat. Behandlingen sænker ikke smerteintensiteten og giver heller ikke færre smerteanfald,” siger læge, post.doc Stine Maarbjerg fra forskergruppen:
“Trigeminusneuralgi er en af de mest smertefulde lidelser overhovedet, og de behandlingsmuligheder, der er, har betydelige bivirkninger. Derfor er det vores drøm at finde noget, der virker uden så mange bivirkninger. Det leder vi fortsat efter,” siger hun.
Prøver nye veje
Forskerne fra Dansk Hovedpinecenter fortsætter arbejdet med at afprøve andre mulige behandlinger til trigeminusneuralgi og håber at kunne lave et lignende studie med effekten af botox.
“Vi er netop kommet med i et internationalt forsøg, hvor vi skal undersøge en ny medicin, der modvirker at nerveceller kan sende signaler til hinanden, og på den måde måske kan dæmpe smertesignaler ved trigeminusneuralgi. Heldigvis fornemmer jeg også, at der fortsat er interesse for trigeminusneuralgi fra lægemiddelfirmaerne,” forklarer Stine Maarbjerg.
Første studie med kontrol
Studiet er det første randomiserede dobbelt-blindede studie af behandling af trigeminusneuralgi med et lægemiddel mod GCRP.
I studiet blev 80 patienter delt i to lige store grupper, hvor den ene gruppe fik lægemidlet mod CGRP, mens kontrolgruppen fik saltvand. Der var ingen signifikant forskel på den oplevede effekt hos de to grupper, fordi både behandlingsgruppen og kontrolgruppen oplevede samme fald i smerteintensitet.
Dermed konkluderer forskerne, at lægemidlet mod CGRP ikke har effekt på trigeminusneuralgi.
Uvirksom behandling
Det danske studie afkræfter tidligere mindre studier der ikke brugte placebo-kontrol, der ellers har vist en god effekt af behandlingen. Derfor vækker studiet også international opmærksomhed og udgives i det ansete tidsskrift Lancet Neurology.
“I dette studie var der en høj placebo-effekt, hvilket er velkendt indenfor smerteforskning, men faktisk også gør sig gældende indenfor mange andre sygdomme. Der er tidligere publiceret studier uden placebo-kontrol, der rapporterede om fremragende effekt af erenumab hos patienter med trigeminusneuralgi. Der har derfor internationalt været et stigende brug af denne behandling hos patienter med trigeminusneuralgi. Med vores studie sparer vi patienterne for at spilde tid og energi på en uvirksom behandling, og vi sparer samtidig samfundet for unødige medicinudgifter,” siger overlæge Lars Bendtsen fra Dansk Hovedpinecenter.
Trigeminusneuralgi er en svær type ansigtssmerter med intense smertejag, der kan være invaliderende for de ramte. Omkring 10.000 danskere har trigeminusneuralgi.