Nyt forebyggende migrænelægemiddel lanceret i Danmark

En ny tabletbehandling til forebyggelse af migræne er blevet tilgængelig i Danmark og kan udskrives af neurologer og praktiserende læger. Tabletbehandlingen er dog foreløbig uden offentligt tilskud.
Publiceret

Det næste lægemiddel af typen gepanter er kommet på markedet i Danmark. Der er tale om atogepant, som er godkendt til forebyggende behandling af migræne.

Atogepant er en tabletbehandling, hvor patienten tager en enkelt tablet hver dag som forebyggende migrænebehandling. Behandlingen er godkendt til patienter, der har minimum fire migrænedage om måneden.

Hvad er gepanter?

Gepanter er små molekyler, der virker mod signalstoffet CGRP (calcitonin gene-related peptide). CGRP har vist sig at være forbundet med migræneanfald. Mens de kendte forebyggende lægemidler mod CGRP er store molekyler, der skal gives som en injektion, er gepanterne små molekyler, som det er muligt at give som tablet eller næsespray.

Ny behandlingsmulighed

”Med atogepant har vi endnu en behandlingsmulighed for personer med hyppig eller kronisk migræne, som ikke kan hjælpes tilstrækkeligt med akut medicin mod migræneanfald. Lægemidlet virker forebyggende og er designet udelukkende til brug mod migræne. Det har færre bivirkninger end de lægemidler, vi i forvejen bruger, som ikke er udviklet specifikt mod migræne,” fortæller professor Messoud Ashina fra Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet Glostrup.

Professoren, der også er leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine, har stået for en del af de afprøvninger, der er gået forud for godkendelsen af atogepant.

Atogepant kan bruges til forebyggende migrænebehandling hos personer, der ikke har oplevet tilstrækkelig effekt af de lægemidler, man prøver først. Det er lægemidler til behandling af forhøjet blodtryk og mod epilepsi, som har vist sig at virke forebyggende på migræne.

Endnu intet tilskud

”Behandlingsmulighederne for migræne øges betydeligt i disse år, og det er godt for personer med migræne, der får flere alternativer, hvis de ikke kan bruge de eksisterende lægemidler,” siger Messoud Ashina:

”Det skal understreges, at spørgsmålet om tilskud til atogepant er uafklaret, men det afklares forhåbentlig snart,” siger Messoud Ashina.

Flere lægemidler i behandlingsklassen gepanter formodes at være på vej på markedet både til forebyggende og akut behandling af migræne.

Lægemidler mod CGRP

Gepanter er de nyeste lægemidler, som virker mod signalstoffet CGRP.

Før gepanter kom til, blev lægemidler mod CGRP til forebyggelse af migræne givet på de regionale lægemiddelklinikker og i meget begrænset omfang hos de privatpraktiserende neurologer. Disse gives ved injektion månedligt eller hver tredje måned alt efter typen.

I modsætning til de hidtil brugte lægemidler mod CGRP tages gepanter som tabletbehandling.

Rimegepant

I 2022 blev rimegepant godkendt i Danmark som det første lægemiddel i den nye behandlingsklasse gepanter. Rimegepant er godkendt til både forebyggende og akut behandling af migræne og kan udskrives af praktiserende læger. Hvis den skal bruges forebyggende, mangler der en afklaring af tilskudsstatus.