Nyt studie peger på mulig ny migrænebehandling

Et nyt studie har vist, at medicin rettet mod signalstoffet PACAP kan forebygge migræneanfald. Det fremgår af en pressemeddelelse fra det danske medicinalfirma Lundbeck.
Publiceret
Bemærk, at denne nyhed er mere end 1 år gammel.

Studiet, som omfattede 237 migrænepatienter, har vist, at brugen af et lægemiddel (Lu AG09222), der hæmmer signalstoffet PACAP (pituitary adenylate cyclase-activating polypeptide), kan forebygge migræneanfald.

Undersøgelsen er et såkaldt ”proof-of-concept” studie og blev udført på tværs af klinikker i hele verden, heriblandt Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup.

Professor og overlæge Messoud Ashina har stået i spidsen for studiet og udtaler følgende:

”Nu ved vi med overvejende sandsynlighed, at medicinen rettet mod signalstoffet PACAP har en forebyggende effekt på migræne. Det er en fantastisk nyhed for patienterne, da vi nu har taget et afgørende skridt i retning af at udvikle ny migrænemedicin.”

Studiet er endnu ikke publiceret, så der er ikke yderligere oplysninger om resultaterne tilgængelige på nuværende tidspunkt.

Stort potentiale

Det næste skridt i undersøgelsen af signalstoffet PACAP og migræne er allerede i gang på Dansk Hovedpinecenter.

Forskerne undersøger, om virkningen af PACAP er relateret til signalstoffet CGRP (calcitonin-gen-relateret peptid). Lægemidler mod CGRP anvendes allerede som forebyggende migrænebehandling.

I praksis administreres forebyggende medicin mod CGRP til forsøgsdeltagere med migræne. Deltagerne får derefter en indsprøjtning af PACAP, hvorefter forskerne observerer, om det udløser migræneanfald eller ej.

Formålet med undersøgelsen er at afdække, om CGRP og PACAP udløser migræne via parallelle, men separate mekanismer, eller om de to migræne-fremkaldende signalstoffer er forskellige dele af den samme mekanisme bag migræneanfald.

"Det kan give os vigtig ny viden om de udløsende årsager til migræneanfald. Hvis der er tale om separate mekanismer, kan lægemidler mod PACAP muligvis blive en ny behandlingsmulighed for migrænepatienter, der ikke responderer på lægemidler mod CGRP. Hvis de to signalstoffer fungerer via samme mekanisme, kan vi sandsynligvis bruge denne viden til en kombinationsbehandling, som måske vil være endnu mere effektiv," forklarer Messoud Ashina om perspektiverne i de igangværende undersøgelser på Dansk Hovedpinecenter.

Dansk forskning

Messoud Ashina har i de seneste 15 år været førende inden for forskning om PACAPs involvering i migræne. Hans forskergruppe opdagede som de første i 2009, at indsprøjtning af PACAP kan udløse migræneanfald hos patienter med migræne.

Når det aktuelle studie er blevet publiceret i et videnskabeligt tidsskrift, vil næste skridt være at igangsætte større fase 3 studier med migrænepatienter fra USA, Danmark og andre dele af verden.

Såfremt fase 3 studierne bekræfter, at lægemidlet rettet mod PACAP har en forebyggende effekt på migræne, vil der ifølge Messoud Ashina gå mindst to til tre år, før behandlingen vil være klar brug.

Migræne er den næstmest hyppige neurologiske sygdom og rammer mere end én milliard mennesker på verdensplan.

Alene i Danmark lider minimum en halv million af migræne. Det gælder særligt for kvinder, som rammes tre gange hyppigere end mænd.