Nyt studie sætter spot på migræne hos ældre

Ældre med migræne oplever typisk hyppigere anfald, der dog er mindre intense. Ældre har også oftere kronisk migræne end yngre, og de får oftere medicin for andre sygdomme. Det er med til at gøre behandlingen af migræne hos ældre mere kompleks.
Publiceret
Bemærk, at denne nyhed er mere end 1 år gammel.

Migræne er typisk værst for de ramte, når de er midt i voksenlivet. Til gengæld oplever mange en bedring som ældre. Det gælder især for episodisk migræne, mens kronisk migræne oftere fortsætter senere i livet.

Men en del lever med migræne også som ældre.

Et nyt, dansk studie retter fokus mod de over 60-årige i den hidtil mest omfattende kortlægning af migræne hos ældre.

”Selvom mange oplever en bedring i deres migræne, når de bliver ældre, sker det langt fra for alle. Faktisk ser det ud til, at der er en tendens til, at dem, der lever med migræne som ældre, oplever hyppigere anfald,” siger professor, overlæge Messoud Ashina fra Dansk Hovedpinecenter.

Messoud Ashina, der også leder Nationalt Videnscenter for Hovedpine, tog initiativ til studiet.

Gennemgangen af den tilgængelige forskning om migræne hos ældre er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Lancet Neurology.

Mere komplekst sygdomsbillede

I studiet beskrives en række faktorer, som gør behandling og diagnostik af migræne hos ældre mere kompleks:

  • Mange ældre mere diffuse og afvigende symptomer. Det kan være, at migrænen ledsages af autonome symptomer som ansigtsrødmen og hjertebanken, der ikke typisk ses i sammenhæng med migræne. Det er også almindeligt, at op imod hver anden ældre oplever dobbeltsidet hovedpine ved migræne, hvor den ellers typisk er halvsidig hos yngre.
  • Ældre er oftere yngre i medicinsk behandling for andre sygdomme såsom hjertelidelser. Det begrænser behandlingsmulighederne, fordi nogle typer lægemidler for migræne ikke kan tages sammen med for eksempel visse typer hjertemedicin.

”Det samlede sygdomsbillede er ofte mere komplekst hos ældre end hos yngre. Det gør det vigtigt, at både patient og behandler har særlig opmærksomhed på at undgå og opdage eventuelle bivirkninger og utilsigtede hændelser. Det understreger også, hvorfor der er brug for mere viden om de særlige forhold, der karakteriserer ældre med migræne som gruppe,” siger læge og lægefaglig rådgiver ved Nationalt Videnscenter for Hovedpine Thien Phu Do.

Han er førsteforfatter til studiet sammen med læge Sarah Sonja Hugger. De er begge fra Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup.

Opmærksomhed på medicinforbrug

Det ændrede mønster med hyppigere migræneanfald medfører, at ældre risikerer at tage smertestillende medicin eller triptaner oftere end yngre.

Tendensen forstærkes af, at ældre oftere vil have behov for medicin mod andre smertetilstande end hovedpine og at man ser, at ældre oftere oplever en ringere respons på triptaner, der tages mod migræneanfald.

Det øger risikoen for, at ældre med migræne fåret forbrug af medicin, der kan udløse medicinoverforbrugshovedpine:

”Medicinsk behandling af flere forskellige sygdomme er mere almindelig hos ældre. Det øger risikoen for medicinoverforbrugshovedpine, som man skal være særligt opmærksom på. Derfor bør registrering af brug af anfaldsmedicin være obligatorisk for ældre,” siger læge Thien Phu Do.

Registrering kan med fordel ske med en fortrykt hovedpinekalender. Find den her.

Hovedpine hos ældre skal tages alvorligt

Pludselig opstået hovedpine kan være tegn på anden sygdom, som ældre har højere risiko for. Det kan for eksempel være slagtilfælde eller hjernetumorer.

Får man sit første migræneanfald senere end 50 årsalderen skal man være særligt opmærksom på risikoen for anden sygdom.

Flere ældre i medicinafprøvninger

Ældre med migræne frasorteres som regel i kliniske afprøvninger af nye lægemidler. Det skyldes de forandringer i hovedpinemønster, anfaldsintensitet og symptomer, som kendetegner migræne hos ældre, og at ældre oftere har flere andre sygdomme, som de modtager medicinsk behandling for.

Uden de ældre med migræne som en del af afprøvningen, bliver det lettere at være sikker på, at den effekt, man ser i afprøvningen, skyldes lægemidlet og ikke andre faktorer.

”Ulempen er desværre, at vi dermed har mindre viden om, hvordan moderne migrænemedicin virker hos ældre. Det stiller større krav til den behandlende læge og patient, som skal overveje om en given behandling er optimal i forhold til effekt og bivirkninger,” siger professor, overlæge Messoud Ashina, som opfordrer til ændringer:

”Vi bør ændre praksis, når vi laver studier, der afprøver medicin, så ældre i højere grad bliver inkluderet,” siger Messoud Ashina.

Ophør af migræne hos ældre

Man ved endnu ikke hvorfor, en del migrænepatienter oplever bedring eller totalt ophør af migræneanfald som ældre:

”Migræne kan hos nogle forsvinde med tiden og typisk hos ældre. Ved at udforske hvilke mekanismer, der spiller en rolle, når migrænen forsvinder, kan vi måske på sigt lave medicin, der efterligner disse mekanismer,” siger læge Thien Phu Do.

En del af forklaringerne kan være, at blodkarrene hos ældre bliver stivere, samt at forholdene omkring hjernen og nerverne ændrer sig. Særligt for kvinder formoder man, at ændringer i hormonbalancen i forbindelse med overgangsalderen spiller en rolle. Bedringen ses dog ikke hos alle kvinder.

”Ved at have gennemgået den tilgængelige forskning kan vi kan nu bedre målrette vores fremtidige arbejde,” understreger professor, overlæge Messoud Ashina.

Fakta om migræne hos ældre

  • Episodisk migræne bedres ofte med alderen for en betydelig gruppe. Hos nogle ophører den helt.
  • Kronisk migræne fortsætter oftere hos ældre
  • Migræneanfald hos ældre har en tendens til at blive mildere i intensitet, men hyppigere i frekvens.
  • Flere ældre har migræne med aura. Aura uden hovedpine ses også hyppigere.
  • Omkring 7 procent har migræne i 60-69-alderen, mens det er 4 procent i alderen 70 år eller mere.