Professor Jes Olesen modtager verdens største hjerneforskningspris
Lundbeckfonden har netop uddelt The Brain Prize 2021, der er verdens største hjerneforskningspris. Prismodtagerne er Jes Olesen, Lars Edvinsson, Peter Goadsby og Michael Moskowitz, som modtager prisen for deres banebrydende og omfattende forskning indenfor migræne.
Det er deres forskning, der har ført til de nye forebyggende lægemidler mod CGRP. Nationalt Videnscenter for Hovedpine ønsker Jes Olesen og de tre øvrige prismodtagere et stort tillykke.
Professor Jes Olesen, som er den første dansker til at modtage The Brain Prize, siger:
”Det glæder mig at få så stor en anerkendelse. Jeg har jo viet hele mit liv til forskning og behandling af hovedpinesygdommene. For vi må ikke glemme, at selvom migræne er den vigtigste, så er spændingshovedpine meget hyppigere og klyngehovedpine (Hortons hovedpine) mere smertefuld. Desuden er der over 100 sjældnere former for hovedpine. Da jeg var ung læge, blev jeg frarådet at arbejde med hovedpine, men det så jeg bort fra. Da jeg fik The Brain Prize, kunne jeg med god ret sige, at det var mig, der fik ret."
Få midler til forskning
"Over hele verden har forskningen i migræne, og i endnu højere grad forskning i de andre former for hovedpine, været et stedbarn. Der er brugt latterlig lidt på denne forskning sammenlignet med andre sygdomme. Vi har vist, at i Europa er hovedpine den sygdom, der modtager færrest forskningsmidler.
Her danner vi en undtagelse, fordi vi har været i stand til at tiltrække rimelige beløb til forskningen. Forskere i fondskomiteer har generelt ringeagtet hovedpineforskningen, men det kan prisuddelingen bidrage til at rette op på. The Brain Prize er noget alle hjerneforskere inklusive neurologer ser op til og aspirerer til at få. Der står stor respekt om prisen, og derfor vil andre forskere nu blive mere positivt indstillet overfor hovedpineforskning," siger Jes Olesen.
Bedre medicin
"På langt sigt vil den øgede forskning resultere i ny og bedre medicin, som vil komme patienterne til gavn, men det kan tage lang tid. Det lys, der nu kastes over betydningen af svær migræne, får sikkert den betydning, at de eksisterende nye midler i form af antistoffer mod signalstoffet CGRP vil blive tilbudt langt flere patienter.
Det er uacceptabelt at nægte patienterne en medicin, når de er helt eller delvist invalideret af migræne og har stærkt nedsat livskvalitet. Medicinen koster ca. 40.000 kr. om året. Er det meget for at redde kvaliteten af et liv? Og her skal man huske at det overvejende er kvinder mellem 20 og 50, der som regel har børn. Hvis de ikke fungerer, så går det ud over hele familien,” fortæller Jes Olesen.