Store forskelle på migræne hos kvinder og mænd

Migræne rammer langt flere kvinder end mænd. Nu viser ny dansk forskning fra Rigshospitalet Glostrup, at kvinderne typisk også er hårdere ramt med flere migræneanfald, der giver værre smerter og varer i længere tid.
Publiceret

500.000 danskere har migræne, som er er en af de mest udbredte neurologiske sygdomme. Migræne kommer i anfald, som kan vare fra få timer og op til flere døgn. Selv om migræne ofte kan behandles med lægemidler, kan sygdommen være særdeles belastende og have store konsekvenser for livskvaliteten.

Tre så mange kvinder som mænd har migræne. Nu viser ny dansk forskning, at migræne også kommer til udtryk på forskellige måder hos kvinder sammenlignet med mænd:

”Kvinder har oftere migræneanfald, som er mere smertefulde og varer længere. Samtidig har kvinder flere følgesymptomer som for eksempel kvalme, og de oplever oftere, migrænen bliver værre ved fysisk aktivitet,” siger studiets førsteforfatter Mona Ameri Chalmer, der er læge og ph.d. ved Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet Glostrup:

”Migræne hos kvinder er altså anderledes og typisk sværere end migræne hos mænd,” siger hun.

Sværere belastning hos kvinder

Studiet er gennemført i Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet Glostrup i samarbejde med Dansk Bloddonorstudie.

Undersøgelsen med flere end 12.000 deltagere med migræne er det hidtil største europæiske studie om kønsforskelle indenfor migræne. Det er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Neurology.

I undersøgelsen svarede 11 procent af kvinderne, at de havde haft migræne uden aura indenfor de seneste tre måneder mod knap 4 procent af mændene. Det bruger forskerne til at sige, at kvinder oftere har migræneanfald end mænd. Resultatet flugter med andre studier om forekomst og frekvens af migræne hos mænd og kvinder.

Der var ingen betydelig forskel på frekvensen af migræne med aura mellem kvinder og mænd.

Længere og mere smertefulde anfald

I studiet rapporterede næsten hver fjerde kvinde (24 procent), at deres migræneanfald varede mellem et og tre døgn. Det var tilfældet for hver tiende mand (9,9 procent). Tre ud af fire kvinder (76 procent) oplevede, at fysisk aktivitet forværrede migrænen, mens det gjaldt for knap to ud af tre mænd (63 procent).

Kvinderne vurderede også gennemsnitligt deres smerter som værre sammenlignet med mændene. Markant flere kvinder end mænd oplevede medfølgende symptomer som overfølsomhed overfor lyde, lugte og lys samt kvalme og opkastninger.

Forskellene får forskerne til at konkludere, at migræne samlet set belaster flere kvinder hårdere sammenlignet med mænd. Det underbygges af, at kvinderne i undersøgelsen gennemsnitligt set vurderer, at de har dårligere mentalt helbred end mændene.

Østrogen kan være forklaring

Årsagen til de markante forskelle mellem migræne hos mænd og kvinder kendes ikke til bunds endnu, men det formodes, at det kvindelige kønshormon østrogen spiller en betydelig rolle:

”Både mænd og kvinder rammes af migræne. Det skyldes nok, at mænd og kvinder har den samme underliggende risiko. Der er dog tre gange så mange kvinder som mænd, der har migræne, og langt hovedparten af patienter med kronisk migræne er kvinder,” siger Mona Ameri Chalmer:

”Vi viser i vores studie, at kvinder har mere hyppige anfald, og deres anfald er også gennemsnitligt sværere end mændenes. Teorien er, at risikoen for og sværhedsgraden af migræne modificeres af hormoner som blandt andet østrogen. Selv om både mænd og kvinder producerer østrogen, producerer kvinder langt mere end mænd med større udsving på grund af menstruationscyklus,” siger Mona Ameri Chalmer.

Forskel på behandling

Studiet viste også, at der var forskelle mellem mænd og kvinder på behandlingen for migræne. Blandt andet viste undersøgelsen, at flere mænd end kvinder havde god effekt af behandling med smertestillende håndkøbslægemidler.

Der var ingen kønsforskel på effekten af behandling med triptaner, som er lægemidler mod migræneanfald.

Færre mænd (7 procent) end kvinder (9 procent) havde prøvet forebyggende medicin. Flere kvinder havde god effekt af den forebyggende medicin, som er defineret som mindst en halvering af antal dage med migræne. Det opnåede to ud af tre kvinder (67 procent), mens det kun var godt halvdelen (56 procent) af mændene, der opnåede den ønskede forebyggende effekt.

”Det ser ud til, man med fordel kan være mere opmærksom på at tilbyde kvinder forebyggende behandling tidligere. Vores resultater tyder på, at kvinder med migræne uden aura i højere grad har god effekt af de forebyggende lægemidler, og det er relevant i en behandlingssammenhæng,” siger Mona Ameri Chalmer.

Hun opfordrer også til, at sundhedsvæsenet ikke overser mænd med migræne, fordi mænd oftere viser sig med mere diffuse symptomer og altså ikke præsenterer sig så klart og entydigt med migræne som ses hos kvinderne.

”Der er grund til at være opmærksom på, at der tilsyneladende er flere mænd, som risikerer at blive overset som migrænepatienter, fordi de ikke er lige så tydelige i deres symptomer. Det er vigtigt, fordi de dermed risikerer ikke at få tilbudt en relevant behandling,” siger Mona Ameri Chalmer.

Gruppen, der fik forebyggende migrænemedicin i studiet, var blot på 212 kvinder og 44 mænd, hvilket er en meget lille del af studiets i alt 12.658 deltagere.