Studie peger på nye veje til behandling af migræne

Nyt studie viser, at CGRP ikke er nødvendigt for at udløse migræneanfald, men blot er et af flere involverede signalstoffer. Denne viden kan bane vej for udvikling af nye lægemidler til migrænebehandling.
Publiceret

Et nyt dansk studie kortlægger nogle af de komplekse biologiske processer bag migræneanfald. Studiet, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Brain, dokumenterer, at migræneanfald i en del tilfælde kan skyldes andre faktorer end signalstoffet CGRP.

Lovende ny viden

Denne viden kan vise vej til nye lægemidler, der kan være effektive mod migræneanfald. Det siger studiets førsteforfatter, læge Thien Phu Do fra Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup:

”Vi har vist, at migræne er en meget kompleks sygdom, som kan udløses af en række forskellige biologiske processer. Vores resultater kan forklare, hvorfor de nye lægemidler mod CGRP ikke kan hjælpe alle migrænepatienter. Dermed er vi kommet et vigtigt skridt nærmere en samlet forståelse af hvad, der udløser et migræneanfald,” siger Thien Phu Do, som også er lægefaglig rådgiver ved Nationalt Videnscenter for Hovedpine.

Lægemidler mod CGRP er de nyeste til behandling af migræneanfald, men de virker ikke tilstrækkelig for alle migrænepatienter. Derfor kunne forskerne i det nye studie fremprovokere migræneanfald hos patienter, selv om de havde fået lægemidler mod CGRP.

Nye lægemidler på sigt

75 personer med migræne deltog i studiet, der blev gennemført på Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup. Deltagerne blev delt i to grupper, der fik enten et lægemiddel mod CGRP eller et uvirksomt placebostof, før de fik et middel, man ved kan udløse migræneanfald.

Fra tidligere studier ved man, at CGRP formentlig udløser migræneanfald ved at øge et andet signalstof kaldet cAMP. Det aktuelle studie viser, at cAMP øges i cellerne uafhængigt af CGRP, og at det er denne øgning af cAMP, der medvirker til at udløse migræneanfald:

”Når vi nu ved, at CGRP blot er ét af flere signalstoffer, der er involveret i et migræneanfald, åbner det op for nye behandlingsmuligheder. Det tyder på, at migræneanfald i fremtiden vil kunne behandles med nye lægemidler,” siger Thien Phu Do.

Før nye lægemidler kan blive en realitet, kræver det yderligere forskning i de udløsende faktorer for migræneanfald.