Gener kan ikke forklare effekt af behandling af klyngehovedpine
Patienter med kronisk klyngehovedpine har gennemsnitligt dårligere effekt af de behandlinger, der tilbydes, sammenlignet med patienter med episodisk klyngehovedpine.
Denne forskel kunne dog ikke forklares med patienternes genetiske risiko for klyngehovedpine, viser et nyt dansk studie med data fra 508 patienter med klyngehovedpine.
Studiet forsøgte også at identificere genetiske forskelle på patienterne, der oplevede effekt ved det mest anvendte lægemiddel til forebyggende behandling, verapamil. Her undersøgte man forskellige genetiske varianter af det enzym der nedbryder verapamil.
Heller ikke her kunne studiet forklare de kliniske forskelle i behandlingens effekt med patienternes gener.
”Hvis vi kan forudse hvilke patienter, der har bedst gavn af forskellige slags behandlinger, kan vi behandle den enkelte patient langt mere præcist og individuelt. Derfor undersøgte vi, om genetiske faktorer spillede en rolle. Desværre kunne vi ikke forklare de ellers store forskelle i behandlingers effekt med de genetiske variationer, patienterne havde,” forklarer studiets førsteforfatter, læge, ph.d. Anja Sofie Petersen.
Studiet er foretaget ved Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup og publiceret i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Neurology.