Internationale retningslinjer for lægemiddelforsøg i post-traumatisk hovedpine

Publiceret
Nye retningslinjer fra det internationale hovedpineselskab kan være med til at understøtte forskningen i post-traumatisk hovedpine og dermed medvirke til at udvikle behandlingsmuligheder, som ikke findes i dag.

Post-traumatisk hovedpine er en af de hyppigste følger af hjernerystelse. Op til hver tredje har stadig hovedpine et år efter hjernerystelsen. Det er derfor en betydelig udfordring, at der endnu ikke findes målrettede behandlinger specifikt til denne type hovedpine.

I dag behandles patienterne derfor med lægemidler beregnet til enten migræne eller spændingshovedpine alt efter, hvordan den post-traumatiske hovedpine kommer til udtryk hos den enkelte.

Behov for retningslinjer for studier

Post-traumatisk hovedpine er et forholdsvist nyt forskningsområde, hvor der kun er gennemført få studier af forskellige typer behandling af tilstanden med stor variation i metoderne. For at kunne være sikker på, om en given behandling er bedre end en anden, er det vigtigt, at man anvender gennemsigtige og sammenlignelige metoder.

Derfor har det internationale hovedpineselskab netop udgivet nye retningslinjer for, hvordan kliniske forsøg i behandling af post-traumatisk hovedpine bør gennemføres.

Retningslinjerne har den danske forsker Håkan Ashina fra Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet Glostrup som førsteforfatter:

”Retningslinjerne kan sikre, at lægemiddelforsøg med forebyggende behandling af post-traumatisk hovedpine er veludførte og pålidelige. Vi håber, at retningslinjerne kan få flere til at planlægge kliniske forsøg og teste virkningen af forskellige lægemidler på post-traumatisk hovedpine,” siger læge, ph.d. Håkan Ashina.

Udbredt følgevirkning til hjernerystelse

Håkan Ashina forsker selv i post-traumatisk hovedpine og i hvordan, den behandles. Post-traumatisk hovedpine er den hyppigste følgevirkning af lette hovedtraumer, som i daglig tale kaldes hjernerystelse:

”Post-traumatisk hovedpine rammer op til 90% af personer med hjernerystelse, men aftager typisk spontant inden for dage eller uger for de fleste. Dog udvikler cirka en fjerdedel vedvarende post-traumatisk hovedpine, som kan vare i årevis. På grund af en mangel på evidensbaserede behandlinger, håndteres post-traumatisk hovedpine ofte ligesom migræne eller spændingshovedpine, idet symptomerne ofte ligner disse andre hovedpinesygdomme,” siger Håkan Ashina.

Post-traumatisk hovedpine er en udbredt sekundær hovedpinetype. Derfor inkluderede Nationalt Videnscenter for Hovedpine også post-traumatisk hovedpine i den nyeste revision af værktøjet Hovedpine 1·2·3.