Nyt studie peger på årsagen til post-traumatisk hovedpine og mulig ny behandling

Dansk forskning afslører sammenhæng mellem signalstoffet PACAP og post-traumatisk hovedpine. Denne viden kan potentielt bane vejen for nye behandlingsmuligheder i fremtiden. 
Publiceret

Signalstoffet PACAP (pituitary adenylate cyclase-activating polypeptide) er muligvis en nøglefaktor i udvikling af vedvarende hovedpine som følge af hjernerystelse, såkaldt post-traumatisk hovedpine.

Det viser et studie fra forskere ved Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet - Glostrup.

Dette åbner døren for at afprøve lægemidler, som hæmmer PACAP-signalering, til behandling af denne invaliderende hovedpinesygdom. Samme princip er grundlag for et nyt lægemiddel mod migræne, som er ved at blive udviklet i øjeblikket

Det videnskabelige studie er netop publiceret i det anerkendte tidsskrift Brain.

I forsøget fik 21 deltagere med post-traumatisk hovedpine enten PACAP eller placebo (saltvand) på to forskellige forsøgsdage. Resultaterne var slående: 95 procent af deltagere udviklede migræne-lignende hovedpine efter PACAP, sammenlignet med kun 10 procent efter placebo.

Læge og ph.d. Håkan Ashina, seniorforfatter på studiet, udtrykker det således:

”Vores resultaterne er bemærkelsesværdige og viser, at PACAP ikke kun spiller en rolle i migrænens puslespil, men også er en faktor i udvikling af post-traumatisk hovedpine. Dette kan på sigt åbne for ny behandling med PACAP-hæmmere.”

Det næste skridt vil være at fastslå, hvorvidt lægemidler, som hæmmer PACAP-signalering, er effektive til behandling af post-traumatisk hovedpine

Hvad er provokationsstudier?

Det aktuelle forsøg var et provokationsstudie. Disse går ud på at teste, om et signalstof kan udløse en bestemt reaktion – i dette tilfælde hovedpine.

Hvis forsøgsdeltagerne oplever hovedpine efter at have fået stoffet, formodes det at spille en rolle i de underliggende sygdomsprocesser.

Provokationsstudier er afgørende for at udvikle nye og mere effektive behandlinger mod hovedpinesygdomme, som det tidligere har været tilfældet med CGRP-hæmmere og nu måske også med PACAP-hæmmere.