Miljøkemikalier kan påvirke migrænemekanismer

Nyt dansk studie peger på en mulig sammenhæng mellem migræne og hormonforstyrrende stoffer i shampoo, cremer og sprøjtemidler. Det kan være én af årsagerne til, at flere og flere får migræne. Resultaterne betyder dog ikke, at den enkelte med migræne skal ændre på sin hverdag.
Publiceret
Bemærk, at denne nyhed er mere end 1 år gammel.

Nogle miljøkemikalier, som er udbredte i shampoo, cremer og sprøjtemidler, påvirker de biologiske mekanismer, der også udløser migræne.

Det viser et nyt studie fra Roskilde Universitet, Dansk Hovedpinecenter og Afdeling for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet.

Det er første gang, at forskerne kan påvise denne direkte sammenhæng i så omfattende grad:

”Vores resultater med molekylære modeller og dyremodeller viser, at miljøkemikalierne påvirker smertereceptorer og medvirker til at frigive signalstoffet CGRP, hvilket man ved også udløser migræneanfald,” siger professor David Møbjerg Kristensen fra Roskilde Universitet.

Man ved, at man kan forebygge migræneanfald ved at blokere for virkningen af signalstoffet CGRP (Calcitonin-Gen-Relateret Peptid).

Denne viden er grundlaget for en række nye lægemidler mod CGRP til behandling af migræne.

Høje koncentrationer

David Møbjerg Kristensen, der tidligere har været forskningsleder ved Dansk Hovedpinecenter, understreger, at den enkelte med migræne ikke behøver at ændre på sin adfærd på grund af de nye resultater:

”Den enkelte med migræne skal ikke blive bekymret. De koncentrationer, vi arbejder med, er noget højere end dem, den enkelte dansker udsættes for og har i sit blod. Derfor skal der mere viden og flere studier til, før vi kan sige, at den enkelte bør ændre noget i sit liv på den baggrund,” lyder det fra David Møbjerg Kristensen.

Biologisk sammenhæng

I studiet har forskerne undersøgt en lang række forskellige miljøkemikalier som parabener og ftalater, som bruges i mange forskellige dagligdagsprodukter og i sprøjtemidler.

16 af de undersøgte 52 kemikalier havde effekt på en smertereceptor, som kan påvirke de biologiske mekanismer, som man ved udløser migræne.

Årsagerne til, at forekomsten af migræne stiger, er komplekse. Der er sandsynligvis mange andre faktorer på spil udover de biologiske sammenhænge, som studiet påviser, påpeger David Møbjerg Kristensen:

”Det er spændende, at vi har fundet en biologisk sammenhæng mellem de flere og flere miljøforurenende stoffer, vi omgiver os med i vores hverdag, og de mekanismer, der udløser migræne. Det kan være én af årsagerne til, at vi de seneste årtier har set et stigende antal danskere med migræne,” siger David Møbjerg Kristensen.

Cocktail af miljøkemikalier

Ph.d.-studerende Rikke Holm Rasmussen fra Dansk Hovedpinecenter er førsteforfatter på artiklen. Hun og kollegaer arbejder de kommende år med at afdække flere detaljer om migræne og miljøkemikalier i mere virkelighedsnære scenarier end dyremodeller:

”Vi har vist, at sammenhængen er der. Nu skal vi grave nogle spadestik dybere og undersøge, hvordan kemikalierne virker sammen i den cocktail, som de findes i blodet hos ganske almindelige danskere. Virkeligheden er jo, at moderne danskere er påvirket af flere af disse kemikalier i kombination og over tid,” siger Rikke Holm Rasmussen.