På tærsklen til ny behandling mod migræne

Afprøvning af et nyt lægemiddel til forebyggelse af migræne viser lovende resultater. Det nye lægemiddel virker ved at blokere for et signalstof i kroppen, der hedder PACAP, og kan derved forhindre migræneanfald.
Publiceret

Forskere har afprøvet et nyt lægemiddel, som virker ved at hæmme det naturligt forekommende signalstof PACAP (pituitary adenylate cyclase-activating polypeptide). Studiet viste, at lægemidlet var signifikant mere effektivt til at forebygge migræne end placebo.

Studiet blev udført på en række forskellige klinikker i flere forskellige lande og blev ledet af professor, overlæge Messoud Ashina fra Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup:

”Det er meget opløftende resultater for patienter med migræne. Vores studie peger på, at lægemidlet mod PACAP effektivt til at forebygge migræne. Det er et vigtigt skridt i udviklingen af en helt ny måde til at forebygge migræne,” siger Messoud Ashina.

Det nye studie er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine.

Banebrydende forskning

Professor Messoud Ashina er en af verdens førende migræneforskere. Hans forskergruppe opdagede for 15 år siden, at det naturligt forekommende signalstof PACAP kan udløse migræneanfald.

Opdagelsen har ført til udviklingen af det nye lægemiddel, som forskerne nu har et tydeligere billede af hvor effektivt, det er.

Det var en revolution i migrænebehandlingen, da lægemidlerne mod CGRP til forebyggelse af migræne kom på markedet. Der er i dag flere forskellige lægemidler mod CGRP tilgængelige.

Flere veje til behandling

Med det nye lægemiddel, som er rettet mod PACAP, har forskerne vist, at det er flere veje til at forebygge migræne ved at målrette behandlingen af migræne andre signalstoffer end blot CGRP.

Det kan på sigt føre til flere lægemidler mod PACAP og muligvis andre signalstoffer, der er forbundet med migræne.

”Resultaterne er meget positive og kan sammenlignes med de afprøvninger, vi så med lægemidlerne mod CGRP, da de var under udvikling. På sigt kan det både føre til, at vi kan vælge mellem lægemidler mod CGRP eller PACAP alt efter hvad der passer bedst til den enkelte, eller ligefrem, at patienter kan få begge typer behandling samtidig og opnå endnu større effekt,” siger Messoud Ashina.

Nu fortsætter afprøvningen af lægemidlet med et såkaldt fase 3-studie, hvor det potentielle lægemiddel afprøves i dybden for at afgøre behandlingseffekten, bivirkninger og hvilke patientgrupper, det kan bruges til.   

Kort om studiet

  • 237 voksne personer med migræne deltog i studiet.
  • De havde i gennemsnit 16,7 dage med migræne per måned.
  • De havde ikke haft tilstrækkelig effekt af 2-4 forebyggende behandlinger mod migræne.

Studiet viste en klar statistisk fordel ved lægemidlet fremfor placebo.

  • Deltagere, der fik den højeste dosis havde i gennemsnit 6,2 færre migrænedage i den efterfølgende måned.
  • Deltagere, der fik placebo, havde i gennemsnit 4,2 færre migrænedage.