Ph.d.-afhandling: Migræne er ikke en CGRP-sygdom

Publiceret
Læge Thien Phu Do har forsvaret sin ph.d.-afhandling ved Københavns Universitet.

Thien Phu Do, 34 år, har forsket i de biologiske processer, der fører til migræneanfald. 

Thien Phu Dos forskning har fokuseret på den rolle, som signalstoffet CGRP spiller i de biologiske processer, der udløser migræneanfald. 

Foto af læge Thien Phu Do, der er blevet ph.d. på en afhandling om, at migræne ikke er en CGRP-sygdom.
Læge Thien Phu Do har forsvaret sin ph.d.-afhandling om, at migræne ikke er en CGRP-sygdom

Hvad har du undersøgt?

Migræne er en kompleks biologisk sygdom, men vi har fået en væsentligt større forståelse af bestemte signalstoffer, der bidrager til at udløse migræneanfald. Denne indsigt har ført til udviklingen af nye lægemidler, der forebygger migræneanfald ved at blokere virkningen af signalstoffet CGRP.

Desværre oplever ikke alle en positiv effekt af disse nye behandlinger. Med min afhandling tager vi et vigtigt skridt mod en dybere forståelse af de bagvedliggende mekanismer og påviser, at migræne ikke udelukkende er en CGRP-sygdom, men i højere grad afhænger af et komplekst samspil mellem flere signalstoffer.

Min afhandling bestod af tre studier.

I det første studie undersøgte vi, om det var muligt at udløse et migræneanfald hos personer, som var blevet behandlet med et lægemiddel, der blokerer virkningen af CGRP.

I de efterfølgende studier analyserede vi koncentrationen af CGRP i forsøgspersonernes blod og gennemgik den videnskabelige litteratur om den rolle, CGRP spiller for hvordan smerte reguleres i kroppen.

Hvad er perspektiverne?

Selvom der er meget vi endnu ikke ved om migræne, er vi kommet langt i de seneste år. Vi har efterhånden nogle omfattende modeller over de biologiske processer bag sygdommen. 

Mit studie bekræftede mekanismer, som hidtil kun har været teoretiske antagelser, og åbner op for muligheden for at udvikle lægemidler, der er rettet mod andre signalstoffer involveret i migræne. Pituitary adenylate cyclase-activating polypeptide (PACAP) er et af disse mulige signalstoffer.

Sidenhen har kliniske afprøvninger af lægemidler, der blokerer signalstoffet PACAP, vist lovende resultater. Det virker sandsynligt, at disse afprøvninger kan danne grundlag for nye effektive behandlinger mod migræne.

Titel: Calcitonin Gene-Related Peptide (CGRP) and Cyclic Adenosine Monophosphate (cAMP) Signalling in Migraine.

Uddannelsesinstitution: Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet

Primær ph.d.-vejleder: Professor Messoud Ashina, Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet Glostrup og Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet.

Primær ph.d.-medvejleder: Lektor, ph.d. Henrik Winther Schytz, Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet Glostrup og Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet.

Ph.d.-medvejleder: Læge, ph.d. Song Guo, Dansk Hovedpinecenter og Translationelt Forskningscenter (TRACE), Rigshospitalet Glostrup.