Studie: Stabil effekt af lægemidler mod CGRP i hele behandlingsperioden

Patienter med kronisk migræne, der behandles med månedlige indsprøjtninger af lægemidler mod CGRP, kan regne med, at behandlingen ikke taber effekt sidst på måneden. Det viser et nyt dansk studie.
Publiceret

Et nyt dansk studie, som nyligt blev udgivet i det videnskabelige tidsskrift Cephalalgia, har undersøgt effekten af to lægemidler mod CGRP med de aktive stoffer erenumab og fremanezumab, som bruges til forebyggende migrænebehandling.

De to lægemidler gives som indsprøjtning en gang om måneden, og studiet viser, at effekten af de to ikke aftager sidst på måneden inden næste indsprøjtning.

Ikke grund til utryghed

Det er gode nyheder for de patienter, der oplever god forebyggende effekt af de månedlige indsprøjtninger af lægemidler mod CGRP, men som frygter at medicinen brænder ud for tidligt.

”Frygten for at skulle få et anfald, kan faktisk i sig selv trigge anfald hos folk med migræne. Resultaterne af dette studie er derfor vigtige i forhold til at kunne berolige brugerne, så de ikke skal være utrygge den sidste uge af behandlingsperiode,” fortæller studiets sidsteforfatter, overlæge og klinisk lektor Faisal Mohammad Amin, Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup.

Ingen statistisk forskel

I studiet indgik 100 patienter med kronisk migræne, der modtog de migræneforebyggende lægemidler mod CGRP som indsprøjtning én gang om måneden. I studiet gennemgik forskerne deltagernes hovedpinekalendere og optalte antallet af migrænedage i uge 2 og 4 efter indsprøjtning. Optællingen foregik i to måneder.

Hvis en deltager konsekvent havde mere end én migrænedag mere i uge 4 end uge 2, blev forskellen anset for at være klinisk signifikant. Dette kunne således tyde på aftagende effekt af den forebyggende behandling.

Studiet fandt dog ikke en statistisk forskel mellem uge 2 og uge 4 og konkluderer derfor, at patienter ikke har grund til at frygte en aftagende effekt af de to lægemidler.

Forskellige lægemidler

Der findes fire forskellige lægemidler mod CGRP af typen monoklonale antistoffer, der kan bruges til forebyggelse af migræne. Tre af lægemidlerne (erenumab, fremanezumab og galcanezumab) gives indsprøjtning hver måned, mens det fjerde lægemiddel (eptinezumab) gives som infusion hver tredje måned. Effekten af alle fire lægemidler skulle være ligeværdig.